Ce este AICA

AICA [Asociaţia Internaţională a Criticilor de Artă] este o organizaţie internaţională care are ca scop reprezentarea şi protejarea intereselor profesionale ale specialiştilor din domeniul criticii de artă,istoriei artei,  curatoriatului, antreprenoriatului artistic, educaţiei artistice şi publicisticii de artă.

 

AICA a fost fondată în 1950, fiind o organizaţie internaţională afiliată UNESCO. AICA reuneşte cei mai prestigioşi profesionişti ai domeniului din fiecare ţară, jucând un rol esenţial în promovarea discursului critic din sfera artelor vizuale, asigurarea unei baze metodologice şi etice consistente în actvitatea profesională, dezvoltarea educaţiei artistice, asigurarea libertăţii de exprimare, cooperarea internaţională în domeniul artei dincolo de granițele politice, geografice, etnice, economice și religioase, cunoașterea reciprocă și înțelegerea mai strânsă a diferitelor culturi.

 

Având sediul central la Paris, AICA International reunește aproximativ 5.000 de profesioniști ai artei din 95 de țări din întreaga lume, organizați în 63 de secțiuni naționale și o secțiune deschisă. AICA organizează congrese anuale, care se desfăşoară în toate colţurile lumii.

 

Printre proiectele în derulare sau în pregătire ale AICA România menţionăm: organizarea unei conferințe anuale în colaborare cu universități din România; publicarea unei serii de volume colective despre arta românească recentă; instituirea unui premiu anual pentru critică de artă şi curatoriat; creşterea numărului de membri ai secţiunii naţionale; extinderea cooperărilor internaţionale. Având în vedere că organizaţia este în totalitate autofinanţată, o mare parte din efortul comitetului de conducere se va focaliza pe atragerea de fonduri şi stabilirea de parteneriate sustenabile.